Koristi omega-3 za otroke

Koristi omega-3 za otroke

31.03.2023

Znanstvene raziskave povezujejo omega-3 s številnimi potencialnimi koristmi, vključno s podpiranjem zdravja srca, koristmi za možgane, kot so kognitivne sposobnosti in spomin, zdravje oči, športna uspešnost, zmanjšanje vnetij, podpiranjem imunosti in morda celo spolno zdravje.

Tokrat si bomo pogledali znanstvene dokaze, ki kažejo na morebitne koristi za otroke od razvoja pred rojstvom do najstniških let. Poleg tega bomo razpravljali o tem, koliko omega-3 EPA in DHA potrebuje vaš otrok za dostop do teh koristi.


Kdaj se začnejo koristi omega-3?


Znanstveniki verjamejo, da ni nikoli prezgodaj za zagotavljanje optimalne ravni omega-3 (EPA in DHA) pri bodočem dojenčku. Potreba po omega-3 pri otrocih se torej začne že v maternici.

Omega-3, zlasti DHA, lahko pomaga preprečiti prezgodnje porode, obolevnost in dolgotrajno invalidnost. Nekatere raziskave kažejo na 10-kratno povečano tveganje za zgodnji prezgodnji porod pri nosečnicah z nizko vsebnostjo DHA.

Ta meta-analiza približno 20.000 žensk iz 70 randomiziranih kontroliranih preskušanj (RCT) je močno povezala zmanjšano tveganje prezgodnjih porodov (in drugih težav med nosečnostjo) z dodatki omega-3 EPA in DHA. Pregled je pokazal, da lahko nosečnice, ki jemljejo dodatke omega-3 (v primerjavi s tistimi, ki niso jemale), zmanjšajo tveganje za prezgodnji porod (pred 37 tedni) za 11 % in zgodnji (pred 34 tedni) prezgodnji porod za 42 %.

Avtorji študije so izjavili, da je omega-3 dodatek med nosečnostjo preprost in učinkovit način za zmanjšanje prezgodnjega, zgodnjega prezgodnjega poroda in nizke porodne teže, z nizkimi stroški in malo možnosti stranskih učinkov.

Kristina Harris Jackson, PhD, RD, glavna operativna direktorica pri OmegaQuant Analytics, poudarja, , da je čas od spočetja do otrokovega 2. rojstnega dne najpomembnejši čas za vpliv na zdravje. Pravi, da je to ključni čas za rast možganov in razvoj oči ter imunskega in živčnega sistema, ki bo otroka spremljal vse življenje. EPA in DHA sta na tej stopnji ključnega pomena.
Na primer, brez dovolj DHA v tem časovnem okviru je lahko dojenček v nevarnosti, da razvije težave s spominom in druge učne težave.

Študija je pokazala, da zadostni vnos DHA med nosečnostjo zmanjša tveganje za slabši vidni in nevronski razvoj dojenčkov in otrok. Poleg tega je študija potrdila, da je materina preskrbljenost z maščobnimi kislinami pomembna za prenos DHA na dojenčka pred in po rojstvu, s kratkoročnimi in dolgoročnimi posledicami na delovanje živčevja.
Tudi po tem, ko ženska rodi, lahko še vedno pomaga zagotoviti ustrezno vključitev omega-3 v življenje svojega otroka. Na primer, z dojenjem lahko svojemu otroku zagotovi nadaljnje koristi DHA. Pomembno je, da je raven DHA v krvi dovolj visoka, da podpira tako njo kot dojenčka v tem za razvoj ključnem obdobju.

Ali so omega-3 dobre za otroške možgane?

Raziskave sicer ves čas še potekajo, pa vendar obstajajo rezultati, ki kažejo, da lahko omega-3 maščobne kisline izboljšajo delovanje možganov in razpoloženje pri otrocih, zlasti pri razvoju možganov, učenju in spominu. Omega-3 pomagajo otrokom izboljšati kakovost spanja in zmanjšati simptome ADHD (motnja pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo) in astme.

Na primer, študija iz Journal of Nutritional Biochemistry je odkrila močno povezavo med koncentracijo omega-3 v krvi, zlasti DHA, in boljšim delovanjem možganov pri otrocih, starih od 2 do 6 let. Študijska populacija je vključevala 307 otrok iz severne Gane, ki so opravili vrsto starosti primernih preizkusov kognitivnih funkcij.
Rezultati so pokazali povprečni omega 3 indeks (O3I) 4,6 % in se gibljejo od 2,3 % do 11,7 %. Otroci z najvišjimi ravnmi skupnih omega-3 in DHA so imeli trikrat oziroma štirikrat večjo verjetnost, da bodo opravili vsaj en test, ki se uporablja za oceno izvršilne funkcije, kot tisti z najnižjimi ravnmi.

Študija iz Norveške je pokazala neposredno povezavo zmožnosti dojenčkov za reševanje težav pri 1 letu starosti z ravnjo DHA v krvi mater med nosečnostjo. Raziskovalci menijo, da rezultati poudarjajo pomen zadovoljivega indeksa DHA za nosečnice in doječe ženske.

Nedavna študija o mladostnikih, objavljena v European Child & Adolescent Psychiatry Journal, je pokazala, da so bile višje ravni DHA v prehrani povezane z boljšo koncentracijo pozornosti pri normalno razvijajočih se mladostnikih. Koristi zadostnega nivoja DHA so se pokazale pri selektivni in trajni pozornosti ter odkrivanju in reševanju konfliktov.

Študija, ki je preučila 700 zdravih nizozemskih mladostnikov (starih od 12 do 18 let) in zbrala podatke o porabi rib, ocene ob koncu semestra, rezultate na amsterdamskem besednem testu in rezultate na samooceni mladih. Raziskovalci so poročali o rezultatih, povezanih z večjim vnosom rib z naprednejšim besediščem in višjimi končnimi ocenami; vendar pa so avtorji opazili tudi, da uživanje več rib od opisane norme ni več koristno. Preberite več tukaj.


Kaj pa astma in alergije pri otrocih?

Raziskovalce zanima, ali lahko uživanje dovolj omega-3 maščobnih kislin v maternici in v zgodnjem življenju pomaga pri preprečevanju ali obvladovanju pediatrične ali otroške astme. Teorija pravi, da lahko omega-3 pripomorejo k zmanjšanju vnetja.

Obstajajo študije, ki veliko obetajo na tem področju. Na primer, študija v Journal of Allergy and Clinical Immunology je odkrila, da je bilo pri otrocih z višjo vsebnostjo omega-3 manj verjetno, da bodo imeli astmo ali ponavljajoče piskajoče dihanje pri 3 letih. Tako je bilo ne glede na to, ali so bile omega-3 merjene na podlagi ravni v krvi ali količine vnosa s hrano.

Medtem ko so raziskovalci ugotovili, da je to dobra novica, so pozvali k "študijam, ki sledijo otrokom skozi čas" in k večjim RCT, da bi dodatno ovrednotili to, kar so imenovali "varno in poceni potencialno zdravljenje otroške astme in alergij." Poleg tega jih je zanimala morebitna medsebojna povezanost vitamina D s temi rezultati.


Študija, objavljena v New England Journal of Medicine, je sledila 695 otrokom, katerih matere so v nosečnosti prejemale bodisi 2,4 grama omega-3 EPA in DHA dodatkov ribjega olja bodisi placebo olivnega olja. Rezultati so pokazali, da je bilo tveganje za trdovratno sopenje ali astmo 17 % v zdravljeni skupini v primerjavi s 24 % v kontrolni skupini.


Tretja raziskava, to je šestmesečna študija 135 otrok v skupnosti z nizkimi dohodki, objavljena na spletu v American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, je primerjala omega-3 in omega-6 ter ocenila njuno vlogo pri astmi pri otrocih. Rezultati so pokazali, da več omega-3 maščobnih kislin v prehrani povzroči manj simptomov astme, ki jih sproži onesnažen zrak v zaprtih prostorih.
Raziskovalci so opazili 3-4 % nižje možnosti dnevnih simptomov astme z vsakim 100 mg povečanja ravni omega-3 maščobnih kislin v prehrani, kar pomeni, da je bilo pri otrocih, ki so zaužili več omega-3, manj verjetno, da bodo imeli simptome tudi pri enaki izpostavljenosti onesnaženega zraka.
Nasprotno pa je ta študija pokazala, da so večje količine prehranskih maščobnih kislin omega-6 lahko povezane s hujšimi simptomi astme.
Otroci v študiji so bili stari med 5 in 12 let in so bili približno enakomerno razdeljeni glede na blago, zmerno ali hudo astmo. Po besedah vodilne raziskovalke, Emily Brigham, obstaja vedno več dokazov, da lahko prehrana, zlasti ravni omega-3 in 6 maščobnih kislin, igra vlogo pri zdravju pljuč, in sicer vpliva na to kako se telo odziva in brani pred vnetji.

Preberite več podrobnosti o teh študijah tukaj.

Omega-3 za otroke: varno?

V skladu s tem člankom so omega-3 maščobne kisline bistvene za zdravo rast in razvoj otrok in veljajo za splošno varne.


To nas pripelje do vprašanja: Kako lahko otrokom zagotovimo potrebno količino omega-3 EPA in DHA? Obstajata dva načina: iz hrane in iz prehranskih dopolnil.


Academy of Nutrition and Dietetics poziva naj bo na prvem mestu uravnotežena prehrana. Tako kot za odrasle je tudi za otroke najboljši način pridobivanja omega-3 EPA in DHA iz mastnih rib, kot so losos, sardine, kozice in drugo.


Pri preskrbi otrok z omega-3 pa upoštevajte:

• pazite na kosti v ribah, ki bi lahko predstavljale nevarnost zadušitve,
• razmislite o izbiri rib z nižjo vsebnostjo živega srebra,
• količine rib, ki jih FDA svetuje za otroke 2x tedensko so:
o 28g pri starosti 1-3 let,
o 56g pri starosti 4-7 let,
o 84g pri starosti 8-10 let in
o 112g pri 11 letih.

Obstajajo tudi živila, vključno z jajci, jogurtom in mlekom, ki so obogatena omega-3. Preverite vsebnosti EPA in DHA na embalaži.


Poleg EPA in DHA lahko omega-3 najdemo v obliki ALA, ki je rastlinskega izvora. Pri tem upoštevajte, da telo pretvori ALA v EPA in DHA, vendar v zelo majhnih količinah.

PREHRANSKA DOPOLNILA
Če se odločite za to možnost, poiščite dodatke omega-3 EPA in DHA za otroke. In kupujte pri uglednem podjetju in viru. Ne uporabite več od priporočene porcije. O dodatkih ribjega olja se posvetujte tudi z otrokovim zdravnikom ali drugim zaupanja vrednim strokovnjakom za prehrano.
Nekateri starši se za določitev ravni omega-3 EPA in DHA v krvi odločijo uporabiti test (vključno z našim) ne samo zase, ampak tudi za svoje otroke.
Indeks omega-3 je v razponu 8–12 % idealen cilj za odrasle, kakšen pa je ciljni razpon za otroke?


Po podatkih OmegaQuant z dr. Jackson na čelu imajo ljudje, stari od 10 do 19 let, povprečni omega-3 indeks 3,5 %. V povprečju imajo mlajši ljudje nižje vrednosti indeksa omega-3. V znanstvenem članku, objavljenem v Nutrients, so avtorji predlagali ciljni omega-3 indeks - 6 % ali več za otroke in mladostnike na podlagi študij, ki so pokazale učinkovitost pri kognitivnih funkcijah.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnem dogajanju, akcijah, ugodnostih...
O aktualnih novicah vas bomo obveščali za vaš e-poštni naslov enkrat mesečno.

    1. VULPES s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Kontakt

 
 
 

Hitre povezave

 

Obvestilo uporabnikom

Informacije na tej spletni strani so zgolj informativne narave in niso namenjene kot nadomestilo za pregled in nasvet zdravnika. Informacij na tej spletni strani ne uporabljajte za diagnostiko, zdravljenje ali preprečevanje katerih koli zdravstvenih težav. Če ste noseči, dojite, imate kakršne koli zdravstvene težave ali jemljete zdravila, se pred uporabo izdelkov na tej spletni strani posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.