Vpliv vnosa DHA med nosečnostjo na zdravje otrokovega srca

05.01.2022

Raziskave, objavljene februarja 2019 v JAMA Network Open, so pokazale, da bi dodajanje DHA lahko pomagalo otrokovemu srcu, še posebej, če je vaš otrok predebel ali debel.

Soavtorica študije dr. Susan Carlson, profesorica prehrane na Oddelku za dietetiko in prehrano v KU Medical Center, je bila vključena v več raziskav o prednostih prenatalnih dodatkov DHA in pravi, da ta raziskava dodaja še en razlog, da bodoče mame spomniti ne smejo pozabiti jemati tega pomembnega hranila med nosečnostjo.

Študija učinkov DHA Univerze v Kansasu (KUDOS) je bila izvedena v več lokalnih bolnišnicah na območju Kansas Cityja od januarja 2006 do novembra 2009 z uporabo dvojnega slepega, naključnega, s placebom kontroliranega kliničnega preskušanja. Glavni cilj raziskave je bila meritev kognitivnega razvoja, krvni tlak je bil uveden kot sekundarni fokus analize.

Znano je, da uživanje omega-3 EPA (eikozapentaenojske kisline) in DHA iz ribjega olja znižuje krvni tlak tako pri odraslih kot pri otrocih. Raziskovalce KUDOS pa je zanimala potencialna povezava DHA v maternici in v zgodnjem otroštvu z dolgotrajnimi fiziološkimi funkcijami, vključno s krvnim tlakom.

V tej študiji je sodelovalo 350 žensk, spremljali so jih, dokler njihovi dojenčki niso dopolnili 18 mesecev. Vsak dan med nosečnostjo so te ženske jemale ali placebo (tableto, ki vsebuje polovico sojinega olja in polovico koruznega olja) ali 600 mg DHA na dan.
Ko so otroci dopolnili 18 mesecev, so starši 190 otrok dali dovoljenje za nadaljnje spremljanje, ki je vključevalo longitudinalne ocene prehrane, kognitivnega razvoja, krvnega tlaka in rasti do 6. leta starosti.

Pri 171 otrocih (približno polovica ženskega spola) so sistolični krvni tlak (SKT) in diastolični krvni tlak (DKT) merili vsakih 6 mesecev med 4. in 6. letom starosti. Kot je bilo objavljeno na spletu 22. februarja 2019 v JAMA Network Open, je bila ugotovljena statistično pomembna interakcija med jemanjem placeba ali DHA in stanjem teže otroka (5-letni indeks telesne mase manjši ali večji od 85. percentila) za SKT in DKT.

Z drugimi besedami, otroci s prekomerno telesno težo, katerih matere so med nosečnostjo prejemale placebo, so imeli višji SKT in DKT v primerjavi z otroki s prekomerno telesno težo, katerih matere so prejemale DHA. To pomeni, da so otroci, ki postanejo predebeli ali debeli, zaščiteni pred višjim krvnim tlakom z materinim dodatkom DHA.

"Ta raziskava je namenjena bodočim materam in pediatrom, ki se sprašujejo, kaj lahko storite pred rojstvom svojega otroka, da bi optimizirali zdravstvene in vedenjske rezultate," je povedal soavtor dr. John Colombo, profesor psihologije KU, direktor KU's Life Span Institute in trenutno začasna prorektorica KU za raziskave. "Obstaja pojav, imenovan 'razvojno programiranje', in raziskovalci so preučevali učinke predporodnega okolja na dolgoročne rezultate od druge svetovne vojne."

»Prenatalno okolje programira presnovo ploda glede na to, kaj lahko pričakujemo v poporodnem okolju,« je nadaljeval dr. Colombo. "Del znanih učinkov DHA je lahko v programiranju srčne funkcije, ki ohranja normalen krvni tlak v primeru visokega poporodnega povečanja telesne mase."

Dr. Carlson je komentiral te misli: »Zdi se, da izpostavljenost DHA pred rojstvom programira razvijajoči se plod za zaščito pred učinki debelosti v otroštvu, ki zvišujejo krvni tlak.«

Raziskovalci verjamejo, da nižji krvni tlak pri 6 letih pomeni tudi nižji tlak v obdobju po otroštvu.
"Znano je, da se krvni tlak skozi čas spreminja tako, da je pri ljudeh z višjim krvnim tlakom v zgodnjem življenju večja verjetnost, da bodo imeli višji krvni tlak pozneje v življenju," je dejal dr. Carlson.

Dodatek DHA in tveganje za prezgodnji porod
Ta raziskovalna skupina in drugi so že poročali, da ima DHA ključno vlogo pri zmanjševanju tveganja za prezgodnje in zgodnje (pred 34. tedni) rojstvo.

Raziskave, ki jih je avgusta 2018 objavil Harvard School of Public Health v sodelovanju z Statens Serum Institute v Kopenhagnu na Danskem, so pokazale, da so bile ženske z nizko vsebnostjo omega-3 v prvem in drugem trimesečju izpostavljene bistveno večjemu tveganju za prezgodnji porod (<34 tednov). ) v primerjavi z ženskami z višjo stopnjo.

Za to študijo so raziskovalci ocenili plazemske vzorce EPA in DHA iz skupine danskih mam, ki so dale kri pri 9 in 25 tednih (prvo in drugo trimesečje). Nato so pregledali 376 zgodnjih prezgodnjih porodov (<34 tednov) in jih primerjali s 348 normalnimi porodi.
Eden najpomembnejših zaključkov te študije je bil, da bi lahko ocena materinega statusa omega-3 pomagala pri preprečevanju prezgodnjega poroda. Z drugimi besedami, če ženska ve, da je njena raven omega-3 nizka, lahko naredi potrebne spremembe v prehrani, da te ravni spravi v optimalno območje.

Leta 2018 je bila objavljena tudi metaanaliza 70 kliničnih preskušanj omega-3 in nosečnosti, pri kateri mnogi strokovnjaki menijo, da ima DHA ključno vlogo pri zmanjševanju prezgodnjih porodov.

V raziskavi Cochrane, ki je vključevala skoraj 20.000 žensk so si postavili isto vprašanje: Ali jemanje dolgoverižnih omega-3 med nosečnostjo iz dodatkov ali hrane izboljša izid nosečnosti in drugih zdravstvenih izidov dojenčkov in njihovih mater?
Odgovor: Obstajajo trdni dokazi, ki kažejo, da lahko ženske, ki med nosečnostjo jemljejo omega-3 maščobne kisline, zmanjšajo tveganje za zgodnji (pred 37 tedni) in prezgodnji (pred 34 tedni) porod za 11 % oziroma 42 %. Poleg tega lahko omega-3 zmanjšajo tveganje za nizko porodno težo za 10 %, kot tudi za perinatalno smrt za 25 %.

"Jemanje omega 3 prehranskih dodatkov med nosečnostjo je preprost in učinkovit način za zmanjšanje zgodnjega in prezgodnjega poroda ter nizke porodne teže, z nizkimi stroški in majhno možnostjo stranskih učinkov," so povedali raziskovalci.


VIDEO: Dr. Kristina Jackson razpravlja o najnovejši študiji o omega-3 in prezgodnjih porodih na FACEBOOK LIVE dogodku

Zaradi tega in mnogih drugih razlogov je prišlo do močnega prizadevanja za izobraževanje nosečnic in njihovih zdravnikov o bistvenih koristih DHA med nosečnostjo.

VIDEO: Glavna tema konference Omega-3 se osredotoča na pomen dodatka DHA pri nosečnicah za javno zdravje


Dr. Femke Hannes iz DSM Nutritional Products je dejala, da bi morali prepričljivi dokazi o prenatalni DHA upravičiti izvajanje kampanj za javno zdravje. Dr. Femke meni, da bi lahko vključitev DHA kot sredstva primarne preventive imela osupljiv vpliv na prihranke stroškov, kot so pokazale prejšnje študije. Poleg tega je politike spodbudila k oblikovanju novih smernic in priporočil glede na nedavne raziskave.


Neobjavljeni podatki OmegaQuant so pokazali, da je v študiji 26 nosečnic v tretjem trimesečju (ko otrok potrebuje večino tega hranila) skoraj 50 % imelo prenatalno raven DHA v krvi manj kot 5 %. V tej posebni populaciji je 10 tednov jemanja 200 mg DHA na dan v okviru zelo nadzorovane prehrane zadostovalo za povečanje ravni DHA pri vseh ženskah na 5% ali več.

Prenatalni test DHA meri količino DHA v krvi. Raven, večja od 5 %, pomeni znatno zmanjšano tveganje za prezgodnji porod.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnem dogajanju, akcijah, ugodnostih...
O aktualnih novicah vas bomo obveščali za vaš e-poštni naslov enkrat mesečno.

    1. VULPES s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Kontakt

 
 
 

Hitre povezave

 

Obvestilo uporabnikom

Informacije na tej spletni strani so zgolj informativne narave in niso namenjene kot nadomestilo za pregled in nasvet zdravnika. Informacij na tej spletni strani ne uporabljajte za diagnostiko, zdravljenje ali preprečevanje katerih koli zdravstvenih težav. Če ste noseči, dojite, imate kakršne koli zdravstvene težave ali jemljete zdravila, se pred uporabo izdelkov na tej spletni strani posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.