Vitamin D dobro vpliva na kosti, kako pa na srce?

Vitamin D dobro vpliva na kosti, kako pa na srce?

29.06.2021

Začnimo članek v stilu kviza. Kateri izmed naštetih vitaminov izstopa od vseh ostalih? Vitamin B, vitamin C, vitamin D ali vitamin E?
Odgovor je vitamin D. Zakaj? Ker je Vitamin D tehnično gledano steroid – ampak ne tisti kontroverzni. Iz medicinskega pogleda je vitamin D opredeljen kot steroidni vitamin, po delovanju pa je bolj podoben hormonu kot vitaminu. Spodbuja črevesno absorpcijo ter presnovo kalcija in fosforja.


Vitamin D je skupaj z vitamini B,C in E po navedbah Nacinalnih inštitutov za zdravje (NIH) oprededeljen tudi kot en izmed 13 ključnih vitaminov, ki skrbijo za normalno delovanje telesa.
V nadaljevanju bomo delili več dejstev o vitaminu D in pomembnosti poznavanja njegove ravni v krvi. Najprej pa se osredotočimo na zdravstvene koristi, ki ga prinaša vitamin, poznan tudi kot »sončni! vitamin.


Vitamin D: Ali res naredi vse, z izjemo pranja avtomobila?


Ko pride do prednosti vitamina D, jih je tu veliko! Morda se ne zavedate, da vpliva na vaš imunski sistem, pomaga pri normalnem razvoju zob in vam je celo v pomoč pri ohranjanju zdrave kože. Da se teh koristi morda ne zavedate je krivo to, da je vitamin D najbolj znan po svoji vlogi v sodelovanju s kalcijem pri grajenju in vzdrževanju močnih kosti. Vitamin D podpira tudi mišice pri izogibanju padcev, ki bi se lahko končali z zlomljenimi kostmi. In čeprav se o rahitisu – bolezni, ki največkrat pri otrocih, pa tudi odraslih, naredi kosti mehke in deformirane – vzrok običajno tiči v pomanjkanju vitamina D.
Zdaj pa se znanstveniki ukvarjajo z vplivom vitamina D na srce: ali vitamin D srcu pomaga? Ena izmed ugotovitev, do katere so prišli je, da pomanjkanje vitamina D lahko škoduje zdravju srca.
Po informacijah dr. Erin Donnelly Michos iz Ženskega centra za zdravje srca in ožilja Johns Hopkins, vse večje število študij kaže, da je pomanjkanje vitamina D eden izmed dejavnikov tveganja za srčni infarkt, srčno popuščanje, periferne arterijske bolezni (PAD), kapi povezane z boleznimi srca in ožilja, vključno z visokim krvnim tlakom in diabetesom.
Dr. Michos je preučila in prispevala velik del podatkov o vplivu pomanjkanja vitamina D na srce, vključno s študijo, objavljeno v Arhives of Internal Medicine – mesečni recenzirani medicinski reviji, ki jo izdaja ameriško zdravniško združenje. Tam na kratko tudi navede, da zvišanje ravni vitamina D, zmanjša tveganje bolezni srca in ožilja.
»Zdaj, ko smo identificirali ta dejavnik tveganja za bolezni srca, je vprašanje sledeče; Če vam primanjkuje vitamina D in vam zvišamo njegovo raven nazaj, ali lahko dejansko preprečimo srčni infarkt?« se sprašuje dr. Michos in meni, da se bo na to vprašanje dokončno odgovorilo po večjih kliničnih testiranjih, saj se še naprej izvajajo raziskave.

Je vitamin D dober za srce?

Oglejmo si dve nedavni študiji o vplivu vitamina D na bolezni srca.
Prva študija, objavljena na spletu februarja 2020, je študija primera in nadzora, v kateri so raziskovalci želeli raziskati povezavo med boleznijo koronarnih arterij (BKA), ki je najpogostejša vrsta srčnih bolezni v ZDA, in ravnjo vitamina D pri ženskah v menopavzi. Njihove ugotovitve so razkrile dva zanimiva rezultata: 1) obstaja povezava med pomanjkanjem vitamina D in BKA pri ženskah v menopavzi; in 2) njihovi podatki kažejo, da je pomanjkanje vitamina D primerno diagnostično orodje za ocene BKA.
Preiskovano populacijo sta sestavljali dve skupini: Eksperimentalno skupino je predstavljalo 93 žensk v menopavzi, starih od 50 do 79 let, ki so bile podvržene koronarni angiografiji (radiološkemu pregledu, ki prikazuje slike koronarnih in arterijskih žil) za oceno BKA, kontrolno skupino pa 119 žensk starih od 50 do 79 let. Kriteriji za vključitev so bili naslednji: ženske po menopavzi, starejše od 50 let; več kot 50% angiografske stenoze vsaj ene koronarne arterije; in ne prejema kalcija ali vitamina D. Med petimi izključitvenimi kriteriji so bili: presnovne motnje vitamina D; ledvična odpoved; ali maligne bolezni, povezane z jetri. Študija je bila izvedena med bolniki v bolnišnici na Kitajskem iz bolnišnične enote, ki v prvi vrsti sprejema starejše bolnike z boleznimi dihal ali srca in ožilja.
Ravni vitamina D so bile razvrščene v tri kategorije: pomanjkanje je bilo klasificirano kot 25 (OH) D <10 ng / ml; nezadostna raven vitamina D je bila klasificirano kot 10 do <20 ng / ml; in normalne (ali ustrezne) ravni vitamina D so bile 25 (OH) D ≥ 20 ng / ml.
Od 212 žensk po vstopu v menopavzo, je bila raven vitamina D sledeča: ustrezna (n = 19), nezadostna (n = 66) in pomanjkanje (n = 127). Povprečna starost teh skupin se je bistveno razlikovala, vendar so bile vse druge demografske in laboratorijske meritve primerljive.
Ugotovitve so prepoznale razširjenost BKA pri ženskah na podlagi ravni vitamina D sledeče: BKA se je pojavila pri 5 od 19 bolnicah (26,3%) v ustrezni skupini; 21 od 66 (31,8%) v nezadostni skupini; in 67 od 127 (52,8%) v skupini s pomanjkanjem vitamina D. Na podlagi tega so avtorji ugotovili, da se je razširjenost BKA pri bolnicah postopoma povečevala glede na njihovo raven vitamina D.
Tveganje za BKA je bilo trikrat večje pri osebah s pomanjkanjem vitamina D v primerjavi z osebami z ustrezno ravnjo vitamina D. Po mnenju raziskovalcev so tako ravni seruma 25(OH)D klinično pomembne za razširjenost BKA.
Raziskovalci so uporabili multivariatno logistično regresijsko analizo da bi ugotovili povezavo med ravnjo vitamina D in BKA po prilagoditvi starosti in dejavnikom tveganja. Multivariatna regresijska analiza je nadalje pokazala, da je pomanjkanje vitamina D povečalo prisotnost BKA kot samostojno korelacijo poleg starosti, ITM, diabetesa in hipertenzije, kajenja, družinske anamneze BKA in drugih dejavnikov.
Pri poročanju o svojih ugotovitvah so avtorji ugotovili več omejitev študije, vključno z dejstvom, da je bila ta opazovalna in ne randomizirana ter da nadaljnje študije niso bile izvedene, kar pomeni, da vzročne zveze ni bilo mogoče ugotoviti. Poleg tega so avtorji ugotovili majhnost vzorca in priporočili nadaljnje študije za preverjanje in nadgradnjo njihovih rezultatov. V tej smeri so predlagali tudi vključitev dejavnikov, kot so izpostavljenost sončni svetlobi in informacije o vnetnih citokinih, da bi prepoznali mehanizme, povezane s pomanjkanjem vitamina D in dozdevno poznejšo BKA.


Pri drugi študiji si raziskovalci iz dveh iranskih univerz izvedli sistematičen pregled in metaanalizo učinkov dodajanja vitamina D na klinične rezultate bolnikov z boleznijo koronarnih arterij (BKA), objavljene julija lani na spletu.
Avtorji so ugotovili, da je več študij poskušalo pojasniti povezavo med pomanjkanjem vitamina D in BKA, pri čemer je večina izmed njih pokazala, da je bilo stanje vitamina D obratno sorazmerno z BKA. V svoji metaanalizi so ta učinek ugotavljali le na podlagi rezultatov randomiziranih kliničnih preizkusov.
Po pregledu ustrezne literature v obdobju med januarjem 2000 in januarjem 2018, so za njihovo metaanalizo opredelili štiri skupine randomizitanih kliničnih študij (skupaj 299 bolnikov) na podlagi naslednjih meril: 1) odrasli bolniki z BKA, brez omejitev glede spola, starosti ali rase; 2) študije s katerim koli odmerkom in obliko dodatkov vitamina D; 3) skupina vitamina D in skupina, ki je prejemala placebo; in 4) izidi, ki so ovrednotili koncentracijo C-reaktivnega proteina za vnetja, krvni tlak, lipidni profil in obščitnični hormon.
Vse štiri randomizirane klinične študije so uporabljale vzporedno zasnovo za intervencijsko obdobje, ki je trajalo od 8 tedno do 6 mesecev, obseg vzorcev je bil od 60 do 91 udeležencev, starejših od 50 let. Vse štiri so bile objavljene med letoma 2012 in 2018. Več kot 50% udeležencev je bilo moških.
V treh od štirih študij, je bil peroralni odmerek vitamina D 50.000 IE/teden in 0,5 µg/dan v preostalem preizkušanju.
Zbrani rezultati so pokazali, da je dodajanje vitamina D na osebe s pomanjkanjem vitamina D, ugodno vplivalo na diastolični krvni tlak in koncentracijo obščitničnega hormona v primerjavi s kontrolno populacijo. Vendar pa med vitaminom D in kontrolnimi skupinami ni bilo bistvene razlike glede skupnega holesterola, trigliceridov, LDL holesterola, HDL holesterola ali sistoličnega krvnega tlaka v primerjavi z diastoličnim krvnim tlakom.
Torej, avtorji so ugotovili, da se vitamin D lahko priporoča kot dodatno zdravljenje rutinskega zdravljenja bolnikov z BKA katerim primanjkuje vitamina D. Nadalje raziskovalce pozivajo, naj izvedejo dobro zasnovane klinične preskuse v večjem obsegu in trajanju, da bi ugotovili dejanski vpliv dodatka vitamina D na klinične izide pri bolnikih z BKA.
Kako izboljšati vašo raven vitamina D
Dr. Michos nas opominja, da čeprav je treba neposredno povezavo med višjo vsebnostjo vitamina D in manjšim kardiovaskularnim tveganjem še vedno postaviti, je pomembno, da ne spregledamo drugih možnih koristi, ki jih nudi vitamin D.


Vitamin D je že dolgo znan kot "sončni vitamin", ker ga vaše telo proizvaja, ko ste izpostavljeni soncu. Pravzaprav je izpostavljenost soncu najbolj naraven vir vitamina D. Vendar danes zdravstvenih delavci svetujejo zaščito pred soncem, ki pa preprečuje absorpcijo sonca in omejuje sposobnost sonca, da nam pomaga pri proizvajanju lastnega vitamina D.
Na srečo pa obstajajo tudi drugi načini enostavnega pridobivanja vitamina D - s hrano in prehranskimi dopolnili.
Obstajata dve glavni obliki vitamina D - D3 (holekalciferol), ki se proizvaja med izpostavljenostjo sončni svetlobi; in D2 (ergokalciferol). Prehranska dopolnila lahko kupite v obeh oblikah, obstajajo pa tudi tudi veganske možnosti in vitamin D na recept, ki ga lahko predpiše zdravnik,
Dober živilski vir D3 so mastne ribe kot so losos, tuna in slanik; sir; goveja jetra in obogatena živila kot so mleko, pomarančni sok in žitarice (preverite nalepko, če so obogatena z vitaminom D); v manjših količinah pa tudi rumenjak in gobe. Vendar je na splošno v naravi zelo malo živil, ki vsebujejo velike količine vitamina D, zato so prehranska dopolnila pomembna možnost, ki jo je treba upoštevati ob želji po izboljšanju svoje ravni vitamina D.
Zakaj na Omega3indeksu pišemo o vitaminu D?
Omega-3 in vitamin D imata več skupnega, kot si morda mislite. Preberite naslednjih pet dejstev:
1. Tako vitamin D kot omega-3 igrata pomembno vlogo za zdravje, kar dokazuje tisoč študij, ki potrjujejo njune koristi pri številnih zdravstvenih težavah.
2. Vitamin D in omega-3 sta priljubljeni prehranski dopolnili med potrošniki, a vseeno nas večina nima njune zadostne ravni v telesu.
3. Nekateri raziskovalci verjamejo, da bi lahko bil vpliv vitamina D in Omega-3 še pomembnejši, če bi ju povezali skupaj.
4. Mastne ribe so dober vir obojega.
5. Raven vitamina D in Omega-3 je mogoče oceniti s preprostimi testi na domu (Omega3indeks).
V primeru, da niste videli naših novic, je Omega3indeks pred kratkim dal na police preproste in varne teste na domu za določanje vaše ravni vitamina D.
Zakaj je to pomembno? Večina ljudi preprosto ne dobi dovolj vitamina D.
Raziskave dosledno kažejo, da večina ljudi ne dobi dovolj tega pomembnega hranila iz različnih razlogov – problem lahko tiči v tem kje živijo (npr. premalo sončnih dni), kaj jedo (težko je dobiti dovolj vitamina D samo s hrano), v genetiki, dejavnikih življenjskega sloga in drugje.


Kakšna je torej prava količina vitamina D?


Za vitamin D za enkrat na svetovni ravni še ni določene optimalne količine. Pri Omega3indeks priporočamo, da dosežete raven vsaj 30-50 ng/ ml. Menimo, da je to "zlata sredina", torej ne premalo, ne preveč, ampak ravno prav. Med to količino bilo doseženih največ zdravstvenih koristi od zdrave ravni vitamina D.
Študije pri ljudeh z vsebnostjo vitamina D v krvi 30 ng /ml in več, so pokazale manjše tveganje za bolezni srca in ožilja, za okužbe dihalnih poti, za zlome kolka, za prezgodnji porod, za smrt zaradi raka in tudi manjše tveganje za smrt na splošno.
Ugotoviti raven vitamina D v krvi je preprosto. Zdravnik vam odvzame kri in jo pošlje na analizo v laboratorij. Nov napredek v tehnologiji pa je odprl pot enostavnejšemu pristopu. Zdaj lahko vsi izvajalci zdravstvenih storitev in bolniki sami dostopajo do enostavnega testa s posušeno krvjo, ki zahteva zgolj hitro palčko in le nekaj kapljic krvi. S temi kapljicami krvi lahko analizirate vašo raven vitamina D v krvi na enostaven, varen in natančen način. Z našim novim vitamin D testom to lahko storite sami doma ali pa prosite svojega zdravnika, da kontaktira Omega3indeks in test naredite v ordinaciji.
Priporočljivo je, da se po testu o rezultatih pogovorite s svojim zdravnikom in ugotovite, ali je treba spremeniti vašo prehrano, vključno z možnostjo dodajanja (ali zmanjševanja) dopolnila vitamina D. Nato je potrebno spremljati raven vitamina D v krvi s ponovnim testiranjem vsakih šest mesecev v namen prepričanja, da se ciljna raven vitamina D ohranja, in so spremembe povzročile pravi učinek.
Dobra novica je, da večina ljudi lahko doseže in vzdržuje želeno raven vitamina D z življenjskimi navadami kot so izpostavljenost soncu, prehrana in prehranska dopolnila ter redno spremljanje ravni vitamina D v krvi.
Ampak ne pretiravajte. Ravni vitamina D v krvi nad 100 ng/ml so nad priporočenim vnosom in lahko vodijo do simptomov zastrupitve. Medtem, ko lahko dopolnila vitamina D kupite v odmerkih od 400 IE do 2000 IE na tableto, lahko nekatera dopolnila vsebujejo tudi do 10000 IE na tableto. Zavedajte se torej, da Nacionalna medicinska akademija priporoča zgornjo mejo 4000 IE vitamina D na dan. Vredno je imeti pogovor z zdravnikom o primernem odmerku za vas.
Kaj je torej bistvo? Vedno več zdravstvenih delavcev spodbuja povečanje vnosa vitamina D skupaj s testiranjem njegove ravni, da se prepričajo ali diete (vključno s prehranskimi dopolnili) res zadoščajo ter ali se upoštevajo priporočila glede vnosa.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnem dogajanju, akcijah, ugodnostih...
O aktualnih novicah vas bomo obveščali za vaš e-poštni naslov enkrat mesečno.

    1. VULPES s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Kontakt

 
 
 

Hitre povezave

 

Obvestilo uporabnikom

Informacije na tej spletni strani so zgolj informativne narave in niso namenjene kot nadomestilo za pregled in nasvet zdravnika. Informacij na tej spletni strani ne uporabljajte za diagnostiko, zdravljenje ali preprečevanje katerih koli zdravstvenih težav. Če ste noseči, dojite, imate kakršne koli zdravstvene težave ali jemljete zdravila, se pred uporabo izdelkov na tej spletni strani posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.